The Taaie Tiller

Machine that encourages the spectator to never give up hope

Impression of the future Taaie Tiller in the center of Rotterdam (NL)

As a preparation for this large kinetic art work a scaled version of the Taaie Tiller of 7 meter long and 4.3 meter wide (lifting 300 kg 3 meter above the water) has been built, which now is permenantly on show at the campus of the University of Twente in Enschede (NL). This 'small' Taaie Tiller is active every day, starting its cycles at 12:45pm and 15:45pm (duration 70 minutes, splash after 30 minutes). You can follow the development on our blog and to see how you can help us, have a look here. A video of a moving model can be found here.

Taaie Tiller opened!

2017-05-16

De Taaie Tiller is geopend! Met een spectaculaire openingsplons vlak na negen uur op dinsdagavond 9 Mei 2017 is de Taaie Tiller begonnen aan zijn eindeloze opdracht om telkens weer de last van 300 kg uit het water op te tillen en van 3 meter hoogte te laten plonzen. Dit om u, de kijker, aan te moedigen de moed nooit op te geven.

Voor de opening heeft de Universiteit Twente een mooi filmpje van de Taaie Tiller gemaakt die de tilbewegingen goed laat zien:

Het filmpje was ook te zien in de online publicatie over de Taaie Tiller in het NRC Handelsblad op dinsdag 9 Mei 2017: Taaie Tiller NRC 9 Mei 2017. Dit artikel is de dag er na ook verschenen in de gedrukte versie van het NRC.

De openingsavond op 9 Mei begon met een Studium Generale lezing over het verhaal, de achtergrond en de ontwikkeling van de Taaie Tiller door Volkert van der Wijk.

Vervolgens gaf Arnoud Odding (directeur Rijksmuseum Twenthe) een feestelijke toespraak...

... en drukte om precies 20:25 uur op de grote rode knop waarmee de Taaie Tiller in beweging werd gezet. 

Vanaf 20:30 uur volgde het aanschouwen van het tilproces buiten bij de vijver waarbij de spanning alsmaar toenam totdat de bevrijdende plons vlak na 21:00 uur een vrolijke triomf bij het publiek teweegbracht.  

Nu deze 'kleine' versie van de Taaie Tiller gereed is, gaan we verder met de grote Taaie Tiller die in de Maas in Rotterdam moet komen. Uiteraard zal de voortgang hiervan te volgen zijn op deze Taaie Tiller website. Voor nu sluiten we deze blog. We wensen u ontzettend veel kijkplezier op de campus van de Universiteit Twente waar de Taaie Tiller dagelijks in werking te zien is (zie de tijden elders op de website).

Ontzettend veel dank gaat uit naar de sponsoren, de Universiteit Twente, en de vele personen en studenten die door hun hulp en ondersteuning de realisatie van de Taaie Tiller hebben mogelijk gemaakt. Het was een fantastische samenwerking! 

 


Taaie Tiller is back in the water

2017-04-24

The Taaie Tiller is back in the water. Na een ware race tegen de klok is de Taaie Tiller vorige week in 4 dagen en nachten tijd opnieuw in elkaar gezet en in het water op de Universiteit Twente geplaatst. Zodra ook alle waterpompen en de elektrische installatie zijn ingebouwd kan de machine weer in beweging worden gezet. De opening van de Taaie Tiller is op dinsdag 9 Mei a.s., see the programme. U bent van harte welkom en uitgenodigd hierbij aanwezig te zijn!

De Taaie Tiller is nu voor het eerst te zien in z'n uiteindelijke uitstraling, in kleur en met zonnepanelen. 

Op de dinsdag na Pasen kwam de Taaie Tiller per vrachtwagen aan bij de vijver van de Universiteit Twente.

Daar konden we na 4 dagen non-stop doorwerken de hijsdelen en de grijper op vrijdag afmonteren op het ponton.

Door de fantastische hulp van studenten van o.a. de Werkgroep Ontwikkelingstechnieken (WOT) hebben we het op tijd af kunnen krijgen...

...zodat op vrijdagmiddag de Taaie Tiller uiteindelijk in het water kon worden gehesen en op z'n plek kon worden vastgelegd.

 


Taaie Tiller coloured

2017-03-27 V. van der Wijk

De Taaie Tiller heeft de winter doorgebracht in de verfspuiterij van Allround Almelo (sponsor van het straal- en spuitwerk) en heeft daar prachtige kleuren gekregen met de verf gesponsord door Colours & Coatings. De hijsdelen zijn geel geworden, de grijper en de waterbakken rood, de pilaren en zuilen grijswit en het ponton is zwart. 

Alle onderdelen waren, na te zijn schoongestraald, gesorteerd op kleur in de spuitcabines opgehangen. Eerst de gele delen...

... vervolgens de zwarte delen, de witte delen...

... en de rode delen. Bij elkaar is er zo'n 200 kg aan verf gebruikt.

Na Pasen gaan we de Taaie Tiller weer in elkaar zetten en terug in het water van de Universiteit Twente plaatsen. Dan is het kunstwerk helemaal af. Dinsdag 9 Mei 2017 is de grote dag, dan zal de Taaie Tiller officieel geopend worden. Houd hiervoor de website/follow us in de gaten voor meer informatie. U bent alvast van harte uitgenodigd te komen kijken!

 


The Taaie Tiller is supported by:

About


The Taaie Tiller is a moving sculpture (kinetic art) driven by windpower and waterpower - go-getter that doesn't know of stopping - drama and delight - swelling excitement and smashing sensation - center of attention

 

Copyright


2020 © All material on this website is Copyright protected. All rights reserved. Taaie Tiller is a registered trademark.

 

Author


Volkert van der Wijk